EBEEM

Het Europees Examen is ontwikkeld door EUSEM en UEMS Section of Emergency Medicine, met als doel om op Europees niveau kandidaten op dezelfde manier te toetsen. Het examen bestaat uit 2 delen. Het theorie examen, oftewel ‘part A’ en het praktijk examen, ‘Part B’. Tijdens je fellowship ga je beide examens maken. Het is realistisch om deel A in het eerste jaar van je fellowship te doen (als je dat nog niet tijden je opleiding hebt gedaan) en deel B in het tweede jaar.

Part A

Het theorie examen bestaat uit 120 meerkeuze vragen en duurt 2,5 uur. De vragen zijn gebaseerd op Tintinalli en verschillende NICE en ESC richtlijnen. Houd er rekening mee dat de voorbereiding veel tijd kost. Het wordt geadviseerd om ongeveer 6 maanden voorbereidingstijd te nemen om alle literatuur te bestuderen. Voorgaande fellows deden dit in een maandelijkse studiebijeenkomst, om zo de verschillende onderwerpen behapbaar te maken en samen vragen te oefenen.

Het examen wordt simultaan gegeven op verschillende plekken in Europa

Part B

Aan het praktijk gedeelte kun je deelnemen als je geslaagd bent voor Part A, houd er rekening mee dat dit tot 4 jaar na het behalen van Part A kan. Daarnaast moet je ten minste 5 jaar werkervaring hebben.
Dit examen bestaat uit 8 casus van 10 minuten. Het zijn 4 mondelingen examens (VIVA’s) en 4 simulaties met een pop of patiënt (OSCE’s).
Geadviseerd wordt om part B zo snel mogelijk na part A te doen omdat de theorie dan nog vers in het geheugen zit. 


Voor part B is een oefenmogelijkheid, de ‘priming course’, een dag lang wordt er geoefend met VIVA’s en OSCE’s.